keskiviikko 14. joulukuuta 2011

Kirjastotäti

Opukset järjestyksessä.

Pari päivää sitten oli täydenkuun aika. Kuuhulluus tai muut unettomat yöt eivät minua niinkään vaivaa täydenkuun aikaan, mutta täällä ollessa siitä on tullut jonkinlainen merkkipaalu. Nimittäin silloin, kun kuu loistaa pyöreimmillään, minulla napsahtaa yksi lisäkuukausi Ghanassa lisää. Viime kerrasta ei tunnu olevan kovinkaan pitkä aika, vaikka kaiken astronomiatietämykseni mukaan siitä kuuluisi olla ne kuukauden päivät. Kolme kuukautta. Toisaalta pitkä aika reissun päällä Afrikassa, mutta kovin lyhyt etappi koko elämässä!

Joulu koittaa kohta, mutta täällä ei joulunvieton merkkejä näy ilmassa lähes lainkaan. Kumasissa muutamassa kojussa on ollut myynnissä kimaltelevia kuusenkoristeita ja yhden joulukuusen olen nähnyt nököttävän ravintolan nurkassa, mutta siinä se aika lailla on ollut. Ilma on hiostava ja tuntuu lämpiävän vaan. Vähän jouluista musiikkia olen ottanut mukaan matkaan ja tänään ilokseni kuulin kylän yleisradion soittavan joulumusiikkia heti aamukuudelta – kyllä siinä muutamat muistot tupsahtivat mieleen. Kyllä se kuitenkin lunta, sinisiä hetkiä ja lahjojen paketointia kaipaisi, jotta tunnelmaan voisi päästä. Juicen ”Sika” auttanee pahimman yli.

Koulussa olemme vähän vaihtaneet työkuvioita ja tällä hetkellä olemme kirjojen kimpussa ja jättäneet kotitehtävien tarkistamisen ja ruoan jakelun vähemmälle. Tiskaamassa olemme kyllä joka viikko ahkerasti mukana, mikäs sen parempi hetki rupattelulle ja vähän ”fyysisemmälle” työlle. Kirjat ovat aina olleet yksi kiinnostukseni kohde. Tullessamme kouluun ensimmäisinä viikkoina huomasin toimistohuoneen nurkassa pari suurta konttia, jotka olivat täynnä kirjoja sekä muita pelejä. Jonkin ajan jälkeen kaikki kirjat tungettiin kaappiin, tupaten täyteen. Ei jäänyt ilmalle tilaa virrata.

Tiesin, että uuteen rakennukseen on määrä tulla oma tila kirjastolle, joten päätin, että haluan olla mukana kirjoja sinne siirrettäessä. Uusi lisärakennus tai sen toinen kerros on vielä melkoisen kaukana valmiista, mutta koulun väki sai tarpeekseen kirjoista, jotka viikko viikolta päätyivät lojumaan keoiksi lattialle. Toimistohuoneeseen rakennettiin väliaikainen kirjahyllystö ja niinpä rupesimme töihin. Erään työpaikkani oppien mukaan päätin, että jokainen kirja merkataan ylös ja yritämme parhaamme mukaan tehdä ihka oikean kirjaston. Työrupeama on jotakuinkin suuri, paljon isompi kuin mitä alun perin osasi aavistaa, mutta parempi niin. Tuntuu mukavammalta, kun on tekemistä.

Nykyään päivisin vedän henkisen nutturan tiukalle ja vilkuilen silmälasien takaa kuin mikäkin kirjastonhoitaja. Ainakin siltä minusta tuntuu, ja uskon, että osaan samastua nyt kirjastotätien käytökseen ja päästä syvemmälle heidän tiukan imagonsa syihin. Joka kerta kun oppilaat tulevat kirjastotunnilla tutkimaan aarreaittaani, en malta istua paikoillani tai keskittyä mihinkään. Tuijotan silmät pullottaen, ettei kukaan vaan laita kirjoja väärään paikkaan tai tee mitään muuta yhtä suvaitsematonta. Läheltä pitää, etten käske kaikkia poistumaan, jotta kirjoille ja järjestykselle ei vain tapahtuisi mitään… Unohtaen toki kirjojen yksiselitteisen olemassa olon tarkoituksen: tulla luetuksi.

Ei sillä, etteikö huoleni epäjärjestyksestä ja sekamelskasta olisi aivan turha. Ghanassa ei nimittäin kovinkaan paljon näe ihmisten lukevan. Päivälehtiä myydään joissakin paikoissa, mutta jos näen ihmisen nenä kiinni kirjassa tai lehdessä tuijotan kuin mitäkin irtolaista. Näin on asiat ainakin meidän kylässämme ja luultavasti melko lailla samat tavat muuallakin. Tästä syystä uskoisin, että täällä ei ole kovinkaan paljon kirjojen kulttuuria eikä siis välttämättä ymmärretä kirjojen arvoa myöskään esineenä. Niinpä lapset (kuin aikuisetkin) heittelevät kaikkea ja kaikkialle ja tämä ei tee hyvää esineelle. Kirjastokäytäntö tai järjestelmällisyys ainakin meidän koulumme yksikössämme on nähtävästi uusi käsite, sillä kun viikonlopun jälkeen palasimme koululle, oli puolet noin 2000 kirjasta vedetty lattialle ja täysin sekaisin. Tunsin nutturan kiristyvän totaalisesti ja lopullisesti.

Nyt on sitten uusi selvitystyö tehtävänä. Luulen, että tällä viikolla toteutan uhkaukseni, ettei yksikään käsipari koske kirjoihin tai astu kahta metriä lähemmäksi mitään paperista objektia, jonka hyvinvointi on minun kontollani. Voi olla, että seuraavan kirjastotunnin aikana oppilaat jököttävät kiltisti paikoillaan ja jokainen saa tehtäväkseen pohtia tarkkaan ja huolella, mikä on kirja ja miksi maailmassa on olemassa kirjastoja? Miten kirjoja käsitellään? Miksi luemme? Olisi mielenkiintoista nähdä, mitä mietteitä pienissä päissä pyörii, ja löystyykö henkinen nutturani ennen seuraavaa täydenkuun aikaa vai päädynkö delegoimaan itseni uusiin tehtäviin.

5 kommenttia:

  1. Mainio projekti - etenkin koululaisten loppuelämän kannalta, jos ja kun saat heidät pohtimaan, miksi kirjoja kannattaa lukea ja miksi meillä Suomessa on tosiaan niinkin mahtava asia olemassa kuin kirjastot. Se ei kuitenkaan ole mitenkään itsestäänselvyys edes Euroopassa.

    Kertonee jotain sun sopeutumisen nopeutumisesta, kun täysikuu tulikin tällä kertaa entistä nopsammin. Ihanan afrikkalainen tapa miettiä ajankulkua! =)

    Jouluun (ja sun lomaan, jee!) enää n. viikko, vauhdilla on syksy mennyt. Mukavaa joulunodotusta! Puss & Kram, Jossu

    VastaaPoista
  2. Kirjastossa on kiva olla ja lukeminen kannattaa. Jos saat em ajatukset edes joiltakin osin viestityksi koulusi oppilaskunnalle, olet jättänyt tärkeän jäljen.
    On mahtavaa nähdä omin silmin ghanalaista "meininkiä" tullessamme kyläilemään joululomalla.

    IiHoosta

    VastaaPoista
  3. Järjestän ensi viikolla omassa koulukirjastossani et-oppilaiden ja muiden kuin luterilaisten uskontojen oppilaiden joulujuhlan joulukirkon sijaan. Voi, kuinka sainkaan lisää mietittävää tästä sinun päivityksestäsi; kiitos Anni!

    Lämmintä ja iloista joulun aikaa sinulle!

    VastaaPoista
  4. Heippa Anni, Arvoisa!

    Oikein hyvä, oikein hyvä, että kirjat ovat rivissä, siististi, omilla paikoillaan. Niin kuuluu olla. Kirjastotädin ja opettajan auktoriteetilla pitää olla vaikutusta; niin Ghanassa kuin Suomessa. Näin pienistä asioista lähtee kasvatus alulle. Kirjoja pitää oppia käsittelemään niiden ansaitsemalla arvokkuudella. Kirja vaatii aina tekijän, joka on joutunut ahertamaan tuotoksensa eteen. Sivistys lähtee hyvin pitkälle kirjoista, jokaiselle on onni saada kokea sitä, päästä nauttimaan sanoista, huomata muistavansa jotain lukemaansa. Pieniä itsestäänselvyyksiä, mutta kuitenkin vielä niin monen ulottumattomissa. Työ on arvokasta, on se sitten kirjastotädin huoli kirjoista tai opettajan huoli oppilaiden oppimisesta. Paras palkka on aina, huomata työnsä tulos. Hyvä!

    Nyt on vuosi vaihtumassa! 2011 - 2012 aatteet on mun vaatteet - muuttumassa, hakemassa uusia uomia, joissa virtaa uuden alku! Almanakastani ote: "Jokainen meistä on saanut syntymässään tehtävän. Tuon tehtävän oivaltaminen ja täyttäminen luo elämään suuren merkityksen ja tyydytyksen tunteen." -Keith M. Kent
    Näillä siis mennään kohti tulevaa. Kaikista vaikeuksista huolimatta tuntuu hyvältä! Niitä vaikeuksia on varmasti myös siellä; jotain mitä minä en voi edes kuvitella täällä kotikeittiön pöydän ääressä. Lukeminen on aina paikallaan, sitä kautta oivaltaa juuri uusia näkökulmia ja ajatuksia, joita on hyvä lähteä toteuttamaan. Rohkeasti, pelkäämättä, uskaltaen laittaa itsensä peliin; kuten Sinä teit! Seuraan sinun viitoittamaasi tietä, en mene siitä mistä aita on matalin, vaan nostan jalkani harmaalle kivelle, jonka päältä voi hypätä pitkälle uudelle hiekalle, josta voin kaivaa uraa eteenpäin, välillä lekotellen hidastaen turhaa kiiruhtamatta, koska on aika on, vaikka se menee eteenpäin kellossa, mutta tässä se on!

    Hyvää Uutta Vuotta 2012 Sinulle! Katso taivasta ja muista olen ihan siinä vieressä, saman taivaan alla! Rakkain terkuin Tepa

    VastaaPoista
  5. Pitkästä aikaa blogissa lukemassa kuulumisia. Mites ne häät menivät? Erosiko paljon suomalaisista häistä?

    Mitä muuta sinulle kuuluu?

    Meille kuuluu Nikon kanssa ihan hyvää. Olet varmaan fb:stä huomannutkin, kun meidän perhe kasvoi marraskuun lopussa. Otimme koiran ja Rommi on nyt viikon päästä 4 kk. :)

    Hyvää Uutta Vuotta 2012 sinulle sinne aurinkoon!!

    keväisin terkuin Marja

    VastaaPoista