sunnuntai 25. syyskuuta 2011

Silmät ammolla, korvat höröllä, pää pyörällä




Uusi maisema, uusi paikka, uudet ihmiset ja uusi elämä näyttää yhä ihmeellisemmältä päivä toisensa jälkeen. Tuntuu, että koko ajan tapahtuu asioita, joista voisi kirjoittaa novellikokoelman verran kirjallisuutta. Asiat alkavat kuitenkin toivon mukaan jäsentyä ja hahmottua pikku hiljaa.

Muutimme yhdessä sveitsiläisen Yordan kanssa tiistaina Effiduase-nimiseen kaupunkiin. Effiduase sijaitsee noin tunnin matkan päässä (n. 30 km) Ghanan kulttuurin keskuksesta, maan toiseksi suurimmasta kaupungista Kumasista. Täälläpäin matkat mitataan aina ajassa, kilometreistä tai maileista ei oikeastaan ole käytännön hyötyä. Kolmeenkymmeneen kilometriin mahtuu lukuisia pysähdyksiä johtuen ruuhkista ja ihmisten, tavaroiden ja eläinten suuresta määrästä kaduilla ja teillä. Olemme matkustaneet jonkin verran autoilla ja trotrolla (joukkoliikenteen minibussi) ja vaikka täällä teoriassa on oikeanpuoleinen liikenne, se ei aivan päde – ainakaan risteyksissä. Sieltä mennään mistä parhaalta tuntuu. Minulta kysyttiin, noudatetaanko Suomessa todella teiden keskiviivaa, pysyvätkö autot omilla kaistoillaan. Vastaus ”kyllä” aiheutti melkoista naurua. Aurinko nousee kuudelta ja laskee yhdessä hujauksessa iltakuudelta. Tämän aikavälin ulkopuolella näkyvyys on yksi musta horisontti. Vauhti kuitenkin vain kiihtyy ja autot hipovat tienviertä, näkymättömissä kulkevia ihmisiä; hyvä kun postikortin saisi mahtumaan konepellin ja paidanhelman väliin. Kertooko se ajajan taitavuudesta vaiko hulluudesta, en osaa sanoa; se on osa kulttuuria.

Kämppiksenäni seuraavan kuuden kuukauden ajan on sveitsiläinen Yorda, jonka vanhemmat ovat syntyisin Eritreasta, Afrikasta. Yorda on ihonväriltään tumma, mikä ei herätä paikallisessa väestössä kummoista reaktiota, ellei sitten silmään pistä eurooppalaisen turistin tyyli liikkua ja ihmetellä. Minä taas puolestani olen hyvin vaalea, mikä saa aikaan erilaisia reaktioita. Suurin osa ottaa minut hyvin lämpimästi vastaan ja toivottaa tervetulleeksi maahansa, ”akwaaba”. Mitä tulee lapsiin, heidän huomionsa on sanoinkuvaamatonta. ”Obruni, obruni” kuuluu huudot, kun ohitan lapsia mistä ikäryhmästä tahansa. Obruni tarkoittaa twi:ksi valkoista miestä/ihmistä, eikä ole millään tapaa loukkaava nimitys. Erityisesti kaikista pienimmät lapset tuijottavat ihmeissään: innokkaimmat juoksevat päistikkaa päin jalkoja ja jäävät roikkumaan, jos yritän ottaa askeltakaan. Toiset, vähän ujommat lapset tulevat, ottavat kädestä kiinni ja ihmettelevät kädessä näkyviä suonia, käsikarvoja, rintakehää, jalkoja – mikä tahansa kaistale ihosta kelpaa. Jotkut kurkottelevat ylös kasvoihin, vaikkei pienillä jaloilla yllä kovin korkealle.

Ghanassa on tullut vastaan monia mielenkiintoisia ja yllättäviä eroja suomalaiseen kulttuuriin verrattuna. Yksi huvittavimmista ja ehkä ajoittain rasittavimmista on paikallinen yleisradio. Täällä sanan merkitys on kirjaimellinen: asuinympäristömme lähellä on rakennus, mistä tulee yötäpäivää radiolähetystä ja sillä volyymillä, ettei varmasti kukaan jää paitsi. Tämä harvemmin on musiikkia, vaan puhetta, keskustelua, uutisia ja laulua. Tässä täytyy olla todellinen yhteisöllisyyden ajatus taustalla, sillä kaikilla ei ole varaa omaan radioon. Ylipäätään voi sanoa, että hyvin harvoin on hiljaisia hetkiä. Joka puolella on koko ajan huutoa, musiikkia, yleisradion yleismölinää ja kaikkia näitä päällekkäin. Se parhaiten kuulee, joka kovimmalla soittaa.

Yksi asia, joka pätee suurimpaan osaan täällä asuvista ihmisistä on, että sillä sekunnilla kun sanoo sanankin twi:ksi, heidän kanssaan tulee paremmin toimeen. Olen oppinut perusjutut, kuten mitä kuuluu?, hyvää, sinä?, hyvää, nimeni on, ikäni on, tulen Suomesta, on jano, on nälkä, rakastan sinua, pidän sinusta, huomenta, päivää, iltaa, menen kouluun/kotiin/kirkkoon, paljon maksaa?, tahdon alennusta!, appelsiini, vesi ja muutamia muita hyvin hyödyllisiä sanoja. Suurin osa ihmisistä kyllä puhuu englantia, mutta jos heittää mukaan sanankaan twi:tä, hymy nousee kasvoille.

Kielten sekamelska on yksi juttu, joka sekoittaa päätäni täällä. Yorda puhuu vain ja ainoastaan ranskaa kun taas paikalliset puhuvat twi:tä sekä englantia erittäin ghanalaisittain. Tämä tarkoittaa, että toimin kääntäjänä Yordalle eli puhun hänelle rikkonaista ranskaa, paikallisten kanssa englantia, josta en vielä saa mitään selvää (vähiten puhelimessa!!) ja muutaman sanan twi:tä. Tunnustan, että toisinaan, yksin ollessani, on tullut myös pari valittua sanaa suomeksi.

Ghanassa tähän asti saamani ruoka on ollut pääosin hyvin maukasta. Koostumus ja jotkut maut ovat melko erilaisia koti-Suomeen verrattuna, mutta olen mielestäni suhteellisen helppo, mitä tulee uusiin makuihin. Täällä syödään käsin. Toisinaan me syömme myös käsin, mutta noin puolet kerroista olemme pyytäneet ja saaneet lusikat. Välillä kädet ovat niin likaiset, että kovinkaan vatsa ei kestäisi kaikkien niiden eliöitten ja bakteerien yhteen sulattamista. Yksi ihmetyksen aihe useitten kymmenien joukossa on annoksien suuruus – ghanalaiset pystyvät syömään ylettömän suuria annoksia, mutta ovat silti hoikkia ja atleettisia. Olemme myös nähneet paikallisia, joilla on varaa käydä syömässä kansainvälisten pikaruokaketjujen ravintoloissa ja se näkyy kyllä vyötäröllä. Sitä se meidänkin toimistotyö teettää.

Elämme tällä hetkellä sadekautta ja se kestänee vielä noin kuukauden päivät. Vettä tulee taivaalta välillä kuin saavista kaatamalla ja yhtä nopeasti se on ohi. Nämä sadehetket on osattava hyödyntää hyvin keräämällä sadevettä sankoihin. Me emme ole valitettavasti oppineet vielä ennakoimaan hyvin vedenkeruupisteitä vesikourujen alta, joten nyt, kun vesiputkista ei tule vettä, olemme vähän kuin kalat kuivalla maalla. On aivan normaalia, että päivän aikana tulee useita sähkökatkoksia sekä vesikatkoksia, mutta toivomme vain, että tämänkertainen vesikatkos ei kestäisi ylettömän kauan – hygieniapuoli olisi kuitenkin mukavaa pitää kohtalaisissa pitimissä.

Täällä todella on monet turhamaisuuden rippeet karisseet kannoilta. Esimerkiksi sellainen esine kuin peili on tuiki tuntematon ja melko hyvin ilman sitä olemme pärjänneetkin. Uskoisin kuitenkin, että tulemme lähitulevaisuudessa vielä sijoittamaan tähän luksukseen.

Matka on alussa, ensimmäiset pari viikkoa takana. Ghana on hieno maa täynnä ystävällisiä ja avuliaita ihmisiä. ”Patience and relax” – ja kaikki menee loistavasti.

5 kommenttia:

  1. Vau Anni, kivaa lukea sun blogia. En vaan voi millään käsittää että kuljet siellä samoja katuja, nukut samassa sängyssä ja tapaat samoja ihmisiä kuin minä muutama kuukausi sitten. En voi väittää, ettenkö mielellään toviksi vaihtaisi osia. Suomessa on kaikki hyvin, mutta välillä on ikävä sinne, ja varsinkin niitä muutamia tärkeitä ihmisiä. Nauti olostasi, ihmettele ja ihastele! Kerro terveisiä ASC:n väelle ja kaikille kylän rastafareille :)

    VastaaPoista
  2. Kiva kuulla että siellä menee kaikki hyvin. :)

    Maakin vaikuttaa mielenkiintoiselta kertomiesi asioiden perusteella.

    VastaaPoista
  3. Hyvä Anni-täti

    Olet siis valloittanut jo paikalliset puoleesi. Mitenkäs tuo Twi:n kielioppi menee ?
    Varo siis syömästä niitä pikaruokia jos niistä tulee elintasonmerkkiä keskivartalolle.
    Meitsinkin mieli matkalle tekevi. Saas nähdä milloin saan laitettua rinkan selkääni ja ....
    Avantokausi alkaa lauantaina . Tää vaan ihan tiedoksi

    VastaaPoista
  4. Olipa taas kiva teksti! Kuva, jossa olit lasten kanssa, sulattaa kenen tahansa sydämen! Teet varmasti arvokasta työtä niiden lasten hyväksi siellä Ghanan maalla. Ruoka kuullostaa hyvältä, ruokailu ilman välinettä: hmmm, ehkä kannattaa ainakin totutella bakteerikantaan ensin. Muuten saa tajuttoman ripulin. Vatsa kääntyy 3 x ympäri. Jos siellä sataa, niin on satanut täälläkin. Ikinä ei ole minun aikanani Vesilahdessa ollut näin märkää. Nyt tosin toista päivää (nyt su) aurinko paistaa ja vieno tuuli puhaltaa. Yö oli kylmä, aamulla auton ikkunan jäässä tässä pihalla. Heräsin poikkeuksellisesti jo klo 6, kun Minni herätti vinkunalla; oli jo siihen mennessä pissinyt ja kakkinut, mutta nousin sitten siivoamaan. Eikä enää sen jälkeen huvittanut mennä sänkyyn, joten ylös, ulos ja talliin. Kahvit ja Aamulehti, siitä päivä pyörähti käyntiin. Sain pestyä saunan ja pesuhuoneen oikein kunnolla, pesin siinä samalla koirat. Sitten pieni metsälenkki. Nyt keittelen omenahilloa. Kirjoitan samalla tätä. Eilen minulla oli todella työntäyteinen "hullu" päivä: Pesin koko talon ikkunat ja samalla aina siivosin kyseisen huoneen, jonka ikkunat pesin. Sillä seurauksella, että nyt on oikea olkapää todella kipeä. Mitä vanha ihminen alkaa riehumaan???? Ja onko siitä edes mitään hyötyä??? Ei muuta kuin palkitsin itseni illalla tummanpunaisella punaviinillä. Nautiskelin syysillan viileydestä ihollani, ulkona oli kanssa aivan pimeää, kuten siellä kerroit olevan klo 18 jälkeen. Silloin täällä on vielä valoisaa, mutta klo 21 jälkeen alkaa olla sysimustaa. Varsinkin tuo metsä, sinne ei tee mieli. Sieltä kuuluu aina välillä ihmeellisiä ääniä; peurat ja hirvet ilmeisesti mölyävät. On siellä karhukin nähty...!!! Löysältä näyttää omenahillo. Täytyy vielä odottaa ja kirjoittaa jotain. Vesilahdessa oli kauhea murhe jo toistamiseen tänä syksynä. Eräs poika jäi/meni junan alle, 15-vuotias. Ilmeisesti koulukiusattu. Heti elokuun puolivälissä toinen meni kanssa junan alle. Molemmat Lempäälässä. Tämä jälkimmäinen ei ollut puhunut edes parhaalle kaverilleen pahaa oloaan, ja kuolema tuli iskuna koko perheen ja kaveripiirin silmille. Kauheaa! Kaikki syyttelevät itseään, kun eivät olleet huomanneet mitään. Kiltti poika, liian kiltti ja herkkä tähän maailmaan. Kovasti on ollut nyt juttua koulukiusaamisesta lehdissä ja tv:ssä. Nyt alkaa olla sellainen aika, että lapset ja nuoret voivat pahoin. Johtuuko se siitä,että vanhemmat menevät liikaa omia menojaan, lapsilla on joka ilta joku harrastus tai sitten ei ole yhtään harrastusta, vain tietokone ja netti ja facebook!! Joku ilmiö tämä nyt on, se on ihan selvä. Kuulin jopa 6-vuotiaasta, joka suunnittelee itsemurhaa (oli sanonut äidilleen), mutta ei vielä tiedä, miten se tehdään. Mikä vikana? Tämä on varmasti länsimaisen yhteiskunnan ongelma vai onko siellä mitään vastaavaa. Huumeet? Liimat? Liuottimet? Jopa hiuslakkoja nuoret suihkuttavat pussiin ja hengittävät sitä!! Tuntuu hirvittävän surulliselta. Minulla on nyt muuten tullut ideoita tulevasta työstäni, liittyy vähän näihin nuoriin. Pyrin ensin Turun yliopistoon lukemaan vähän lisäopintoja, sitten voin tehdä sitä hommaa. Olen aika innoissani. Lokakuussa minulla on kissan-ja koirankasvattajakurssit. Kaksi eri kurssia. Kaksi viikonloppua. Sitten voin aloittaa kissojen ja koirien kasvattamisen oikein kasvattajanimellä. Se pitäisi vielä keksiä. No, tulipa jotain sinnekin päin. Palataan <3 Terhi

    VastaaPoista
  5. Tässä harjoittelen kommentin kirjoittamista Markuksen ja Jossun avustuksella. Merellä näkyy upea valkoinen kuunsilta. Se on se sama kuu jota sinä siellä katselet mutta sinä näet sen eri asennossa. Voidaan vaikka katsoa yhtäaikaa kuuta niin se yhdistäisi meitä juuri sillä hetkellä. Jossu ja Markus aloittivat juuri kolerasarjan, muistat sen drinkin jonka sekoitit Engelinaukiolla. Jossu sai vielä poliopistoksen hartialihakseen eikä itkenyt yhtään. Iskä oli alakerassa korjaamassa paisuneita ikkunoita. trainorit on oikein kivoja.Viime vkonloppuna koira veti Robinin mereen ja rouva kastui polvia myöten. Huomenna koneella Lontooseen ja Markun ja Pian kanssa Skillsin tyyppejä kannustamaan. Toivottavasti menestyvät siellä. Markuksen isällä on perjantaina synttäritj ja 70 tuleetäyteen, ei muuten uskoisi. Seppo Hovi tulee virittämään tunnelmaa. Yritetään saada sun koneesi kuntoon että voit kirjoittaa blogia jatkossakin.
    Äityli

    VastaaPoista